mandag den 22. august 2016

Luther, Reformationen og vores programflade


I 2017 er det 500 år siden Luther slog sine berømte teser op på kirkedøren i Wittenberg, og det fejres derfor bl.a. i Danmark som Reformationsåret. Den protestantiske reformation i 1500-tallet har fået umådelig stor og vidtrækkende betydning både for det kirkelige og samfundsmæssige liv i store dele af verden, ikke mindst i Danmark. Derfor er der god grund til, med Hendes Majestæt Dronning Margrethe i spidsen som protektor for kirkernes lutherske reformationsfejring, at tilbyde kirkerne kvalitetskoncerter/musikgudstjenester. Den officielle reformationsdag er d. 31. oktober 2017.

 


Den Danske Kirketrio har uden overdrivelse stillet et unikt koncertprogram sammen, der beror på en grundig og møjsommelig research efter egnet musik. Det er lykkedes at lave et varieret og relevant program, der består af lutter Luther musik! Musik der taler direkte ind i den levende danske menighed, hvor reformationen er den tradition vi står midt i i dag!
 
Luther var foruden en enorm teologisk kapacitet også en stor salmedigter. Vi bruger stadig 
mange af hans salmer. Tillige var han også en brændende fremmer og elsker af musik: ”Musik en gave og en foræring fra Gud; den fordriver djævelen og gør mennesker glade.”

Han værdsatte både den klassiske tradition (anså fx messekomponisten Josquin des Prez for den største komponist) og den folkelige: ”Hvorfor skal djævelen have alle de gode melodier?” – hvormed menes, at man i den kirkelige tradition uden reservation bør inddrage god verdslig musik – og sætte kirkelige tekster til.

Han har haft en meget stor betydning for talrige komponister fra samtid over de følgende århundreder og helt til nutid. Som eksempler: Walther i samtiden, Scheidt, Schein, Schütz i 1600 tallet, Bach (der i øvrigt virkede I samme område som Luther) og Agricola og mange andre i 1700 tallet, Mendelsohn (der genopdagede Bach) i 1800 tallet, til samtidige danske komponister som fx Fibiger Nørfelt.  

 

Vores programflade er enestående, fordi den stilmæssigt og tematisk er meget varieret, og vi kan helt sikkert tilbyde Luther/Reformationsmusik ingen andre kan! Der er musik fra Bach til jazz, dansk og udenlandsk, nyt og gammelt, fællessalmer med Luther tekster, musik for sammensætningerne trio, duo og soli fra både fløjte og fra orgel, kantater, en koralkantate, orgelsonate, og kormusik tillempet trio.

Desuden diverse forskelligartede bearbejdelser af anden Luther-relateret tekst: Den urgamle tekst til den antikke lovprisning, ”Te Deum”, oversatte og gendigtede Luther til tysk. Og han folkeliggjorde samtidig den gamle gregorianske melodi!, som vi til hans salme over Te deum, O store Gud, vi lover dig (DDS 9), stadig bruger den dag i dag.

Over denne tekst og denne melodi fremfører vi Henrik Fibiger Nørfelts komposition Te Deum, der yderligere anvender salmen Aleneste Gud i Himmerig, den første fordanskede salme på reformatorisk dansk grund.

Luther beskæftigede sig indgående med diverse gammeltestamentlige Davis-salmer, hvoraf flere ligger til grund for hans egne salmer, der er meget kendte og sungne også i dag, fx Af dybsend nød (over GT salmen 130), som vi stiller op med i 4 vidt forskellige kompositioner, bl.a. en fællessalme udsættelse.

Vi tilbyder også i programmet en uropførelse af en kantate af den tidligere kendte danske komponist, Alfred Strandquist (der i 30’erne døde en pludselig død), over netop en af de GT salmer, Luther teologisk har beskæftiget sig indgående med, Sl. 84. Den trykte udgave fandt vi for år tilbage i Statsbiblioteket. Siden henvendte komponistens søn sig til os, da han var blevet gjort opmærksom på, at vi stod over for en opførelse af værket. Han bad os modtage den håndskrevne original af denne større komposition, som vi er i besiddelse af i dag. Og bekendtgjorde, at der var tale om en uropførelse, hvis vi opførte den. Det er stærk og velklingende musik, der fortjener at blive hørt! – En omstændelig, men meget for forståelsens skyld nødvendig historie!



 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar